Pravovremena izmjena i uporaba kvalitetnog motornog ulja čuva Vaš motor i štedi Vaš novac.

Staro ulje odlažite na za to predviđena mjesta, a ne u prirodu ili kanalizaciju. Svaka litra starog ulja zagađuje 200.000 litara pitke vode!

G-Family motorna ulja

G-Energy je nova linija motornih ulja namijenjena najnovijim europskim, američkim i japanskim automobilima. G-Energy ulja su proizvodi Gazpromneft maziva Italia SpA u Bariju (Italija).

G-Energy stil, koji je razvio poznati talijanski dizajnerski studio Italdesign-Giugiaro simbolizira vodstvo, moć, visoka postignuća, dinamičnost i brzinu, što se reflektira u pakiranje jedinstvenim i izvrsnim dizajnom, grafike naljepnica i druge vizualne komponente branda.

G-Box je linija proizvoda namijenjena za podmazivanje ručnih mjenjača u osobnim automobilima i komercijalnim vozilima koja rade pod visokim opterećenjem.

G-Motion je sintetičko i polusintetičko ulje za najnovije dvotaktne motore motocikala, skutera, mopeda, motornih sanjki, pila i motokultivatora za rad u teškim uvjetima.

Linija G-Profi motorna ulja izvedena je za automobile s dizelskim motorima, kamione, autobuse, traktore i specijalna vozila, uključujući terenska vozila vodećih europskih, američkih i japanskih proizvođača.

G-Special je vrhunsko višenamjensko ulje za hidrauliku, poljoprivredne strojeve i ostalu opremu.

G-Truck je linija profesionalnih ulja za mjenjače za kamionski prijevoz i komercijalna vozila, uključujući široku ponudu polusintetičkih i mineralnih ulja, koja učinkovito štite mjenjačke sklopove u teškim uvjetima rada. Proizvodi su odobreni od strane vodećih proizvođača mjenjačkih sklopova.

G-Wave je polusintetičko motorno ulje dizajnirano za moderne dvotaktne vanbrodske motore hlađene vodom u teškim uvjetima rada. Zahvaljujući upotrebi najnovije tehnologije, ovaj proizvod je pogodan za sve dvotaktne motore koji zahtijevaju NMMA TC-W3 ulje.

Antifriz je tekućina koja štiti sistem za hlađenje motora od smrzavanja vode, sprječava pojavu korozije sistema, pregrijavanje motora i kavitaciju. G-Energetski Antifriz asortiman nudi tri rashladne tekućine: G-Energy Antifriz ING, G-Energy Antifriz NF-a i G-Energy Antifriz. Dizajniran na bazi etilen glikola i učinkovitog sustava aditiva.

G-Grease je linija automobilske višenamjenske litijske masti s aditivima za ekstremne tlakove. Razvijena je za teške primjene kao što su homokinetički zglobovi i univerzalni spojevi i drugi visoko opterećeni frikcijski dijelovi vozila pod niskim i visokim opterećenjem.

Preporučuje se za uporabu u općenitim frikcijskim elementima vozila za lake i teže uvjete uporabe, u automobilima te u poljoprivrednim i građevinskim vozilima pod niskim i visokim opterećenjem.

G-Racing linija motornih ulja je specijalizirana za profesionalne trkaće automobile i moderne sportske automobile. G-Energy Racing je 100% sintetičko motorno ulje prikladno za korištenje u automobilima koji se pokreću na benzinsko ili dizelsko gorivo. Ova posebna linija proizvoda preporučuje se za sve vrste trkaćih motora. G-Energy Racing motorna ulja pružaju maksimalnu zaštitu od trošenja motora i učinkovito štite dijelove motora od stvaranja naslaga. Održavaju visoke performanse čak i pod uvjetima velikog opterećenja koji su tipični za utrke.

G-Energy Service Line je serija motornih ulja, proizvedenih i odobrenih za uporabu od strane vodećih proizvođača vozila. Proizvodi su izvedeni kako bi zadovoljili najnovije zahtjeve proizvođača automobila, koji uključuju specijalno odabrane komponente koje će osigurati optimalne performanse.

Sa svojom superiornom kvalitetom G-Energy Service Line serija proizvoda, proizvedena u kompaniji Gazpromneft Lubricants Italia S.p.A., stekla je povjerenje potrošača u cijeloj Europi i Rusiji.

O motornim uljima

Motorna ulja su ona koja se koriste za podmazivanje različitih motora s unutarnjim izgaranjem, a funkcija im je da smanje trošenje pokretnih dijelova. Također čiste, sprečavaju koroziju, poboljšavaju brtvljenje i hlađenje motora i uklanjaju toplinu sa pokretnih dijelova.

Mineralna, polusintetička i sintetička ulja

Ulja za automobile se dijele na mineralna, polusintetička odnosno sintetička.

Mineralna ulja treba upotrebljavati u automobilima sa motorima starije konstrukcije, polusintetička su dobra za vozila modernije konstrukcije (katalizator), dok su sintetička namijenjena visokoturažnim sportskim automobilima, pogotovo onima koji imaju ugrađene kompresorske punjače (npr. turbo punjače).

U pravilu su sintetička ulja najkvalitetnija i imaju najveći SAE raspon (Society of Automotive Engineers). Također treba napomenuti da nije dobro miješati mineralna i sintetička ulja.

Princip rada

Motorno ulje je smješteno u karteru ispod radilice na donjoj strani motora. Ulje se ispumpava iz kartera pumpom za ulje i dovodi do prečistača gdje se prečišćava prije nego što ode u motor.

Ako je prečistač ulja zaprljan u toj mjeri da motorno ulje ne može da prođe, otvara se obilazni ventil i motorno ulje ide direktno ka radnim dijelovima motora. Ovo je veoma važno jer u motoru mora da se nalazi ulje, pa makar bilo i zaprljano.

Ulje se iz kartera motora (1) potiskuje kroz sito (2) pomoću pumpe za ulje (3), zatim prolazi kroz prečistač za ulje (4), ulazi u magistralni vod za ulje (5) i nastavlja kanalima do podizača ventila (6) i klackalice u ovom primjeru motora sa cilindrima u rasporedu V8.